Amontillado-tynnyri

Amontillado-tynnyri

Edgar Allan Poe:
Amontillado-tynnyri
(The cask of Amontillado, 1846)

Ohjaus, suomennos & dramatisointi: Reetta Vehkalahti
Näyttämöllä: Antti Tuominen
Viulu: Taija Nummijärvi
Juliste, flyerit ja käsiohjelma: Hanna Maria Mäkelä
Julisteen ja käsiohjelman valokuvat: Eetu Salmi

“Tuhannet pienet ivan piikit ja huolettomasti sanaillut pilkat, joita Fortunato oli minuun kohdistanut… kaikki ne olin kärsinyt parhaani mukaan. Mutta. Mutta. Kun Fortunato meni liian pitkälle, kun hän yltyi suoranaisesti loukkaamaan minua, vannoin kostoa.”

Edgar Allan Poen Amontillado-tynnyri on klassinen kostotarina. Esitys kysyy ja haastaa miettimään, mikä kostonhimon aiheuttaa? Milloin toinen ihminen muuttuu viholliseksi ja julmatkin teot oikeutetuiksi? Onko kosto ratkaisu? Mitä tapahtuu ihmisessä, joka antautuu kostolle? Asettuuko katsoja kostajan puolelle ja miksi? Amontillado-tynnyri on kurkistus ihmisluonteen pimeään puoleen. Se on ajaton, mutta samalla juuri tälläkin hetkellä yllättävän ajankohtainen. Ukrainan sota on vain yksi esimerkki. Se on herättänyt suomalaisissa paitsi myötätuntoa ja pelkoa, myös voimakkaita ja jopa epärationaalisia kostontunteita. Kuvaavaa on, että kun useasta maasta tuettiin Ukrainan armeijaa ostamalla viestejä ohjusten kylkiin, vain Suomesta lähetetyt viestit olivat vihaviestejä venäläisille sotilaille ukrainalaisia kannustavien kommenttien sijaan.

”Nemo me impune lacessit. “Loukkaus ei jää kostamatta.” Mottomme oli raskas velvollisuus, mutta myös verenperintö, jota en voinut, en kyennyt jättämään huomiotta. Nemo me impune lacessit.”

Liput: 10 / 15€
Kesto: n. 1h (ei väliaikaa)
Ikäsuositus: K-10
Lippuvaraukset: proannisry@gmail.com
HUOM! Lipunmyynnissä käy vain käteinen! Esitykset Kulttuuritalo Anniksen Vire-salissa (Annakatu 6, Pori, 1. kerros)

Esitykseen mahtuu 40 katsojaa kerrallaan. Tila on esteetön. (Huom! Takaovella on matala kynnys.)

Kiitokset: Taiteen edistämiskeskus – Taike, ProAnnis ry. & Kulttuuritalo Annis

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
04.11.2023–04.11.2023
Kulttuuritalo Annis (Vire-sali, 1. kerros)
ProAnnis ry.
WWW