Kadoksiin nähty-näyttely Kaupunkiolohuoneessa

Kadoksiin nähty-näyttely Kaupunkiolohuoneessa

Kadoksiin nähty

Markus Luiro, Iida Nikitin, Niko Palokangas

Galleria Ars Pori 18.4.-6.5.

Galleria Ars Porissa on tässä kuussa esillä kolme vaikuttavaa kuvataiteilijaa, Markus Luiro, Iida Nikitin ja Niko Palokangas.

Avajaiset maanantaina 17.4. kello 18:00.

Käynti avajaisiin kävelykadun ”Ars Pori 22”-ovista, eli ne Burger Kingin vieressä olevat pinkkiteipatut ovet.
Yrjönkatu 14.

Tervetuloa!

Taiteilijaesittelyt:

Iida Nikitin

”Maalaan mitä tunnen, sitä mitä olen nähnyt ja kokenut. Teokset ylittävät pyrkimykseni muodostaen odottamattomia asetelmia ja voimakenttiä. Maalaukset syntyvät ajassa ja paikassa, itse performoin keskellä tätä ilmestymistä. Ajattelen maalauksia intensiteetteinä, ruumiillisena kokemuksena ja erilaisina katseen suuntina. Näyttämöllisyys vaihtuu hetkessä aistimukseksi jostain yksityiskohdasta. Olen keskittynyt työskentelyssäni maalaus-, performanssi- ja videotaiteeseen, taiteilijayhdistystoimintaan (T.E.H.D.A.S. ry) sekä tapahtumatuotantoon.
Asun ja työskentelen Porissa.

Teoksissani on jotain yhdistävää ilman säännönmukaisuutta. Symbolit ja tägit luovat assosiaatioita tunnettuun ja outoon, kuvakirjoitusta. Lataan maalauksiin kaiken mitä on kunnes jäljelle ei jää mitään: tärisevä tunne, tyhjä tila, hiljaisuus, tauko. Akvarellit luovat läpinäkyvää kokemusta, hauraita kerroksia, toisiaan heijastavia
tiloja ja aikatasoja.

Eläimet, ihmiset ja esineet ovat katalysaattoreita sisäiselle äänelle, energiavirralle ja impulssille, henkiselle harjoitukselle.. Samankaltainen eleen ja kerronnan pysähdys voi tapahtua performanssissa jolloin syntyy improvisaatio ja kompositio esineiden kanssa. Tällöin ne menettävät niille annetun merkityksen ja kasvavat joksikin itselliseksi voimaksi, rikkovat ääreensä tullen esineiden väliin, abstraktioon.

Maalauksissani tunnelma kehkeytyy dramaattisen ja pateettisen välimaastossa.
Haen automatismilla teokselle lähtökohtia alitajunnasta: muotojen ja viivojen suhteita sekä surrealistisia muodonmuutoksia.”

Niko Palokangas

”Olen Niko Palokangas, Porissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Teosteni lähtökohta on intuitiivinen ja spontaani värien tutkiminen maalaus pohjalla. Värien ja erilaisten tekstuurien sekoittaminen maalaus pohjalla on vahva kokemus joka herättää kokeilemaan ja tutkimaan yhä uudestaan. Maalaaminen on itselleni tapa saada ajatukseni näkyviksi. Maalaus on jatkuvassa muutoksessa, kunnes se hahmottuu oman näkemykseni mukaiseksi. Samaan teokseen kertyy useita eri aiheita kerroksittain. Teoksen syntyprosessi itsessään on mielestäni mielenkiintoista. Maalaukseni ovat yhdistelmiä, joissa havainto ja kuvitelma sulautuu maiseman kaltaiseksi kokonaisuudeksi. Teoksissa on elementtejä luonnosta, arjesta, nykyhetkestä, menneisyydestä ja tulevaisuudesta.”

Markus Luiro

”Olen Porissa asuva kuvataiteilija, pääasiassa piirrän ja maalaan. Lähestyn kuvanteossa eräänlaista uneksunnan olotilaa, joka asettaa kyseenalaiseksi tietoisen minän intentiot ja kuvaa edeltävät suunnitelmat. Valmis kuva on itselleni ennestään tuntematon, koska se on muotoutunut sitä tehdessä. Kuvaan hahmottomia asioita usein hahmojen kautta. Hahmot ovat kuin unessa, kuvitteellisia tai vain vaivoin olemassa. Ne sijaitsevat kuin vaihtuvilla näyttämöillä, keskellä jotain tapahtumaa tai tilannetta, joka on asettanut heidät jollain tavalla kyseenalaiseksi tai ulkoistanut heidät maailmasta. Kuvaan kasaantuu ajallisia kerrostumia, kun vuorottelen työhön unohtumisen ja sen etäältä tarkastelun välillä. Näin se muotoutuu alustavista mielikuvista kohti tekijästään riippumatonta itsenäistä olemassaoloa.”

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
19.04.2023–19.04.2023
Kauppakeskus Isokarhun pohjakerros, Kaupunkiolohuone.
Kaupunkiolohuone