Kulttuuritalo Annis: Tympeät tytöt avajaiskarnevaali

Kulttuuritalo Annis: Tympeät tytöt avajaiskarnevaali

Lämpimästi tervetuloa juhlimaan tyttöyttä ja kesää!

MITÄ? Riina Tanskasen Tympeät tytöt -taidenäyttelyn avajaiset lauantaina 18.7.2020 klo 12-16, Porissa, Kulttuuritalo Anniksessa.

Kulttuuritalo Anniksen Avoin seinä -galleriassa on nähtävissä 18.7.-11.8.2020 Riina Tanskasen (Riina Tanskanen) ensimmäinen soolonäyttely Tympeät tytöt, joka yhdistää kuvaa sekä runoutta. Tympeiden tyttöjen lisäksi avajaisjuhla jatkuu Anniksen upealle sisäpihalle, jossa mm. nautitaan livemusiikista ja open mic runoudesta.

Te, hyvä juhlakansa pääsette myös inspiroitumaan ja luomaan omaa tyttötaidettanne katuliiduilla juhla-alueellemme!

Luopukaa festivaalittoman kesän harmituksesta ja suunnatkaa 18.7. Annikselle! Tilaisuus on ilmainen eli riittää kun tulette paikalle juuri sellaisena kuin olette. Nimestään huolimatta Tympeät tytöt haluavat tehdä ihanan tilan aivan kaikenlaisille ihmisille. Taiteilijan suositus: Mahdolliset pöytälaatikkorunot tai mielessä hautuneet performanssit kannattaa kuitenkin ehdottomasti kaivaa esiin open miciä varten.

Koronasta ja turvallisuudesta: Sisällä galleriatilassa noudatetaan luonnollisesti kokoontumisrajoituksia, mutta ulkona sisäpihalla voidaan karkeloida huoletta!

Tympeistä tytöistä

Nimensä mukaisesti Tympeät tytöt uskaltavat antaa tympeytensä näkyä mutta samalla ne ammentavat tyttöyttään jopa söpöllä tavalla. Ristiriidan kautta ne nousevat yhteiskuntamme naisiin kohdistuvien odotusten ja vaatimusten yläpuolelle tavalla, joka tuntuu melkein kepeältä. Tympeät tytöt uskaltavat olla mitä tahansa ja puhua mistä tahansa: ne eivät ota mitään annettuna ja kyseenalaistavat normeja piittaamatta nuivan akan leimasta.

Vaikka tytöt ottavat kantaa erilaisiin normeihin, he eivät kuitenkaan asetu niiden yläpuolelle aukottomasti. Useat tyttöhahmot ovat pukeutuneet trendikkäästi 2020-luvun muodin odotusten mukaisesti ja heidän kehonkielessään näkyy tietynlaista keimailevuutta tai flirttiä. Voikin kysyä, ketä varten he ovat esillä?

Tympeät tytöt ovat tuttuja ja helposti lähestyttäviä sekä samaan aikaan. Runot jatkavat kuvien tunnelmaa. Niiden karulla tavalla riemastuttava Tyttö-puhuja on herännyt tyytymättömyyteensä ja antaa patojen vyöryä auki. Tylytyksen kohteiksi pääsevät esimerkiksi naisen ahdas rooli, muodin ja kuluksen kautta muodostuva identiteetti sekä kärsivän miesneron ihanne. Puhuja haikailee uusvilpittömyyden perään ja runojen myötä uskaltaa paljastaa tympeydensä takaa myös heikkouksiaan.

Tympeiden tyttöjen pääfoorumi on Instagram, jossa tytteleitä voi seurata tililtä @tympeattytot. Siellä kuvien yhteydessä julkaistaan usein kuhunkin aiheeseen liittyviä tekstejä, esimerkiksi kehonkuvasta, ”nainen on naiselle susi” kaltaisten myyttien purkamisesta, kympintyttöydestä ja luonnollisuuden ihanteesta.

Taiteilijasta

Riina Tanskanen on 21-vuotias imatralaislähtöinen, nykyisin tamperelainen taiteilija, tyttöaktivisti ja kirjallisuuden opiskelija. Tanskanen on työskennellyt Tympeiden tyttöjen parissa kevään 2020 ja hakenut samalla kuvataiteelliselle työskentelylleen ammattimaisempaa otetta. Tanskanen päätoimittaa myös (post)milleniaalien verkkomedia Vita nuovaa.

”En voi olla liikkumatta taidetta kohti. Se kiehtoo ja kummastuttaa, imee ja pelottaa. Tympeissä tytöissä yhdistyy minulle tärkeä aihe sekä kuvan että tekstin kautta ja tunnen, että olen löytänyt niiden kautta jotain todella omaa. Haluan työskentelyssäni pyrkiä tulevaisuudessa suuntaan, jossa yhdistän traditiota sekä modernia, ja tuoda erityisesti tyttöyden rinnalle teemoja, joita siihen ei usein yhdistetä. Samalla tapaa haluan kirjoittavana ja kuvataidetta tekevänä naisena tarttua aiheisiin, jotka on usein ”jätetty” miehille. En osoittelevasti tai syyttävästi, vaan Tympeiden tyttöjen tavoin rauhallisen määrätietoisesti. Olen olemassa ja teen – olit siitä mitä mieltä hyvänsä.”

Nähään Anniksella!

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
18.07.2020–18.07.2020
Kulttuuritalo Annis