Ota kaikki ilo irti näyttelyistä opastuksessa!
Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina kello 17 ja lauantaina kello 12 järjestetään näyttelyesittely ajankohtaisiin näyttelyihin. Näyttelyesittelyyn mahtuu mukaan 10 henkilöä. Opastuksen kesto on noin 45 min. Hinta sisältää taidemuseon sisäänpääsymaksun ja näyttelyesittelyt.
TAIDEkierrokset järjestetään torstaisin 3.3. | 7.4. | 5.5. kello 17 ja lauantaisin 5.3. | 2.4. | 7.5. kello 12.
Porin taidemuseon näyttelyt 21.1.2022-29.5.2022
MARI KATAYAMA
Mari Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksän ikäinen. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.
Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä. Omakuvissaan taiteilija esiintyy erilaisissa yksityisissä tiloissa, mutta myös liikkumassa ulkona kaupungilla tai merenrannalla. Osa taiteilijan käyttämistä proteeseista on toiminnallisia, toiset puolestaan koristeellisia lisukkeita, joilla hän luo keholleen jatkuvasti muuntuvia ilmenemismuotoja. Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkä-proteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana, mallina tai puhujana.
Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatiossa ja mutaatiossa. Katayaman töissä onkin selvä emansipatorinen sävy. Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.
EVA KOŤÁTKOVÁ
Eva Koťátkován taiteessa ihmiskeho näyttelee keskeistä osaa. Vapauden ja pakon, omaehtoisen ilmaisun ja sen rajoittamisen välinen ristiriita on aina ollut Koťátkován työskentelyn keskiössä. Eräs taiteilijan tuotannossa usein toistuva aihepiiri on lapsuus ja lapsuusajan oppimisen paikka eli koulu, sekä tähän instituutioon vakiintuneet integraation ja sosiaalisen kontrollin muodot, joiden valossa hän tarkastelee kouluun kerrostuneita rituaaleja ja käyttäytymismalleja.
Näyttelyn keskiössä on installaatio nimeltä Room for Restoring Empathy (suom. tila empatian palauttamiselle). Teos on syntynyt lasten kanssa toteutetuissa tapaamisissa ja työpajoissa. Lapset toivat työpajoihin villapaitoja, takkeja ja muita vaatteitaan. Niistä tehtiin lapsille ”toinen iho”, jonka kautta he voivat ilmaista mielipiteitään, unelmiaan ja toiveitaan. Takit saivat suun, jolla puhua tai huutaa, silmät, joilla nähdä seinän läpi tai kulman taakse. Teoksen osat ovat kuin kehoja, jotka ovat kokoontuneet yhteen keskustelemaan tai unelmoimaan, luoden yhteisen tilan, joka kunnioittaa jokaisen osallistujan yksilöllisyyttä. Työpajoissa jaettiin ja kerättiin tarinoita: tarinoita leimautumisesta ja sorrosta, mutta myös tarinoita empatiasta ja solidaarisuudesta.
Näyttelyjen kuraattorit: Luigi Fassi ja Anni Venäläinen
Lisätietoa näyttelyistä: Porin taidemuseon kotisivuilta
Kuvayksityiskohdat:
Mari Katayama © Mari Katayama courtesy of Akio Nagasawa Gallery