Ola Vasiljeva: Long Farewells – Pitkiä jäähyväisiä | Porin taidemuseo

Ola Vasiljeva: Long Farewells – Pitkiä jäähyväisiä | Porin taidemuseo

Ola Vasiljevalle Porin taidemuseo näyttäytyy ennen kaikkea museorakennuksen historian kautta. Entisenä vaakahuoneena rakennus on liittynyt toiminnallisesti aina kauttakulkuun, mittaamiseen ja arviointiin. Se oli kauttakulun rajapinta, jossa tavarat pysähtyivät hetkeksi tullakseen nähdyksi ja arvioiduksi.

Tässä liminaalitilassa Vasiljevan teokset ovat ohikulkijoita, ikään kuin nekin osallistuisivat vastaavanlaiseen siirtymään. Niin uusia kuin vanhojakin teoksia sisältävässä näyttelyssä esineet, materiaalit ja mediat kerrostuvat monin eri tavoin heijastaen taiteilijan pitkäaikaista kiinnostusta esittämisen ja kulissien takaisen väliseen suhteeseen, jonka osapuolina ovat nähtäväksi asetettu ja pois näkyviltä tarkoitettu eli kätketty. Tämän suhteen esittämisessä taiteilijan välineitä ovat esimerkiksi valkokangas, verhot, pukuhuone, rekvisiitta, puvustus ja työkalut, jotka kaikki toimivat myös kuin kynnys tai kalvo, jossain käyttötarkoituksen ja rituaalin, jäljittelyn ja fiktion välimaastossa. Museoksi muuttunut välitila soveltuu kuin luonnostaan tämän esittämiseen kokonaisvaltaisena ympäristönä, johon kuuluu niin piirustuksia, veistoksia, tekstiileitä, keramiikkaa, kirjoitusta kuin videota ja laulua.

Ola Vasiljeva lainaa hetkiä historiasta, kirjallisuudesta ja vastakulttuuriliikkeistä ja luo niistä kuvitteellisia ympäristöjä, joissa yhdistyvät kuvanveisto, piirtäminen ja löydetyt esineet.
Installaatioiden esineistö ja esillepano ovat monesti eläviä ja sotkuisia ikään kuin ne edustaisivat kulisseissa lymyileviä hahmoja, joiden olemassaolosta ne todistavat. Teokset ovat ikään kuin lavasteita näytöksen väliajalla, tiloja joihin on ripoteltu vihjeitä näkymättömistä esityksistä ja hämärästä ja usein absurdista toiminnasta.

Vasiljevan taiteen keskeisiä elementtejä ovat yhteiskuntaa peilaavat instituutiot kuten teatteri, museo ja akatemia, mutta hänen teoksensa eivät koskaan käsittele niitä sellaisenaan. Niissä on kyse pikemminkin instituutioiden kulisseista, taustaoletuksista, sisäisestä infrastruktuurista ja hajoamistuotteista, unohdetuista historioista. Ola Vasiljeva (s. 1981 Latviassa) elää ja työskentelee Alankomaissa.

Kuvatiedot: 3. Ola Vasiljeva, “Haus der F.” installation view at Kaiser Wilhelm Museum, 2019, (photo by Dirk Rose)

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
20.03.2020–27.09.2020
Porin taidemuseo
Porin taidemuseo
WWW