Porin Saskiat ry:n stipendiaattinäyttely.

Porin Saskiat ry:n stipendiaattinäyttely.

Sari Moilala
Vanity Fair | Porin Saskiat ry:n stipendiaattinäyttely
25.09.2021 – 12.10.2021

Sari Moilala (1965) syntynyt Kuusamossa.

Näen maalausprosessin keinona siirtyä toiseen tietoisuuteen, jossa minulla on pääsy kaikkiin menneisiin muistoihin, kokemuksiin tai ratkaisemattomiin tunteisiin ja siinä tilassa paljastan ne värien ja liikkeen kautta kankaalle. Lähtökohtana on läsnäolo ja hetkessä oleminen. Kokemusperäisyys ja erilaiset aistihavainnot sekä tietoisuus ympärillä olevasta jatkuvasta liikkeestä ovat keskeisiä elementtejä maalausprosessissa, joka pyrkii esittävän kuvaamisen sijaan kuvaamaan luonnon ja ympäristön kokemisen koko kehossa aiheuttamia tunteita. Aika on olennainen osa kokemista.

Maalaustyylini on lyyrinen ja tarinallinen abstrakti. Tarinallisessa abstraktiossa on havaittavissa tunnistettavia elementtejä. Maalaukset rakentuvat kerroksittain energisiä ja lämpimiä värikompositioita käyttäen ja pyrin luomaan liikettä, joka on katsojalle melkein konkreettinen.

Vanity Fair – Turhuuden turuilla – näyttely koostuu kesän 2021 aikana maalatuista teoksista. Inspiraationa ovat toimineet kesän runsas ja värikylläiset luontoelämykset, jääkaapin sisältö sekä työhuoneelta löydetty vanha kirja. Kirjan sivuista on koottu maalausinstallaatio, jossa ratkaistaan sisäiset ongelmat – Jaakobin paini eli Jaakob painii enkelin kanssa. Jääkaapin sisältö päätyi diptyykkiin Viimeinen ehtoollinen, jonka inspiraationa on ollut Leonard da Vincin Viimeinen ehtoollinen. Työssäni keskityin ruokapöydän sisältöön en niinkään ihmisiin. Turhuuden turuilla kuvaa ylenpalttisuutta, runsautta, koreilua ja elämäntyyliä, jota ilman voi olla, mutta ei halua.

Valmistuin kuvataiteilijaksi keväällä 2021. Asun ja työskentelen tällä hetkellä Kankaanpäässä.

//

Iina Vartia
Säämuseo | Porin Saskiat ry:n stipendiaattinäyttely
25.09.2021 – 12.10.2021

On olemassa monenlaisia eri aiheille omistettuja museoita. Liekö yhtä yleisimmistä puheenaiheista, säätä, museoitu? On toki luonnontieteellisiä museoita, jotka esittelevät säiden syntytapoja. Minne on tallennettu puheissa ilmenevät kokemukset ja arkiset havainnot ympäristöstä? Museon tehtävänä on kuvata koko inhimillistä elämää. Siksi on tärkeää muistaa myös tavanomaiset, kenties liiankin itsestään selviltä tuntuvat asiat.

Näyttely on ehdotus Säämuseosta. Se pohdiskelee museokäsitettä ja kysyy: voiko sään museoida. Säämuseo keskittyy kokemusten tallentamiseen ja esittämiseen. Ilmastonmuutoksen seurauksena luonnon tila muuttuu vauhdilla. Jo 50 vuoden kuluttua kaikki lie radikaalisti toisin. Luontoa dokumentoivat teokset pyrkivät esittämään nykyaikaa tuleville sukupolville. Teokset kuvaavat mm. pilvisyyttä ja sadetta, mutta kannustavat nauttimaan säiden ja luonnon monipuolisuudesta.

~

Iina Vartia on kuvataiteilija, joka rakentaa, veistää ja piirtää. Toisinaan hän työskentelee myös esitystaiteen parissa. Hän on kiinnostunut luontosuhteista: siitä, kuinka ihminen ja luonto ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja kuinka ne kuluttavat toisiaan.

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
25.09.2021–12.10.2021
Poriginal galleria
WWW