Runoilijan laulu

Runoilijan laulu

Porin kaupunginorkesterin seuraava verkkokonsertti esitetään YouTubessa suorana torstaina 18.3. kello 19. Ohjelmassa musiikkia Glazunovilta, Haydnilta ja Šostakovitšilta.

Verkkokonsertti on nimeltään Runoilijan laulu. Nimi on johdettu Alexander Glazunovin (1856–1936) sävellyksestä Chant du Ménestrel, joka avaa konserttiohjelman. Sana ménestrel kääntyy suomeksi muotoon minstreli eli runoniekka tai kiertelevä laulaja. Chant du Ménestrel on vahva ja lyhyt selloteos vuodelta 1900. Alun perin se on kirjoitettu sellolle ja pianolle, mutta myös teoksen orkesteriversio on paljon esitetty.

Sellosolistina on Marko Ylönen, joka myös johtaa konsertin. Ylönen on uransa aikana toiminut lukuisissa rooleissa niin solistina, soolosellistinä orkestereissa, kvartetin jäsenenä, kamarimuusikkona useissa duoissa ja trioissa kuin taiteellisena johtajana useilla festivaaleilla. Ylönen on toiminut Sibelius-Akatemian kamarimusiikin professorina vuodesta 2009. Hän on menestynyt useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä levyttänyt suuren määrän keskeistä ja uudempaa sellokirjallisuutta.

Ohjelma jatkuu klassikkoteoksella, Joseph Haydnin (1732–1809) Sellokonsertolla nro 2 D-duuri, jonka säveltäjä kirjoitti vuonna 1783 prinssi Nikolauksen Esterházy-orkesterin sellistille Antonín Kraftille.
Konsertin kolmas teos on Dmitri Šostakovitšin (1906–1975) säveltämä ja Rudolf Barshain vuonna 2003 sovittama Kamarisinfonia op. 73a, joka on alun perin Šostakovitšin Jousikvartetto nro 3 vuodelta 1946. Teoksessa kuuluu sodan kaikuja. Barshai loi orkestroinnillaan hienon Kamarisinfonian, joka tavoittaa mitä oivaltavimmin alkuperäisteoksen sävyt ja itsetutkiskelevan hengen.

To 18.3. klo 19 Runoilijan laulu
Marko Ylönen, sello & joht.

Alexander Glazunov: Chant du Ménestrel op. 71
Joseph Haydn, sov. M. Gendron: Sellokonsertto nro 2 D-duuri op. 101
Dmitri Šostakovitš, sov. R. Barshai: Kamarisinfonia op. 73a

Maksuton verkkokonsertti Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=TEpCu_q20Zc.

Katsottavissa vain suorana.

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
18.03.2021–18.03.2021
Pori Sinfoniettan YouTube-kanava
Pori Sinfonietta
WWW