Tomaso De Luca: A Week’s Notice – Yhden viikon irtisanomisaika

Tomaso De Luca: A Week’s Notice – Yhden viikon irtisanomisaika

Tomaso De Luca:
A Week’s Notice – Yhden viikon irtisanomisaika
22.10.2021–2.1.2022 [Projektihuone]

Kolmikanavaisessa video- ja ääni-installaatiossa A Week’s Notice [Yhden viikon irtisanomisaika] nähdään leijuvia ja huojuvia rakennusten pienoismalleja. Rakennukset ovat tuttuja arkkitehtuurin historiasta, osa elokuvista lainattuja, jotkut taiteilijan omassa elämässä merkityksellisiä paikkoja. Teos on oodi arkkitehtuurin hajoamistilalle. Se etsii epävakaudesta kauneutta ja pyrkii synnyttämään traumoista jotain uutta. Teoksen lähtökohtana on synkkä tarina 1980- ja 1990-lukujen AIDS-kriisin aiheuttamista kuolemista. Niiden seurauksena homoseksuaalien yhteisöt katosivat suurkaupunkien, kuten San Franciscon naapurustoista ja alueet keskiluokkaistuivat. Kiinteistöalan toimijoille kuolleiden asunnot tarjosivat bisnesmahdollisuuksia: asunnot tyhjennettiin huonekaluista ja henkilökohtaisesta omaisuudesta ja myytiin terveemmille ja varakkaammille asukkaille. De Luca kuvaa pienoismallien kautta homoyhteisössä tilanteessa vallinnutta kauhuntunnetta. Toisaalta teoksessa menettämisen tunne ja epävarmuus tulevasta korvautuvat symbolisella jälleenrakentamisella. Taiteilija kertoo, että Yhden viikon irtisanomisaika on vastavoima monumentaalisuudelle ja pysähtyneisyydelle. Se on lähes riemukas vastaveto maailmanlopun tunnelmille, joita HLBTQ-yhteisö joutui kokemaan.

Kuraattorit: Luigi Fassi ja Anni Venäläinen

Tomaso De Luca on syntynyt vuonna 1988 Veronassa. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä. Teos A Week’s Notice voitti vuoden 2020 Maxxi Bvlgari -taidepalkinnon.

Näyttely on avoinna 22.10.2021–2.1.2022 ti–su klo 11–18, keskiviikkoisin klo 11–20. Maanantaisin suljettu.

Kuva: Tomaso De Luca, A Week’s Notice, 2020, three channels video and sound installation, color, sound, total length 60’00”, installation view at MAXXI, Rome
The work has been made with the support of Fondazione MAXXI and BVLGARI, photo credits: Giorgio Bennio

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
22.10.2021–02.01.2022
Porin taidemuseo
WWW