Uusperhekaruselli  @Kehräämö

Uusperhekaruselli @Kehräämö

Uusperhekaruselli on näyttelijä-ohjaaja Ria Katajan käsikirjoittama hulvaton musiikillinen esitys elämästä uusperheessä. Esityksen teemoina ovat uusperhekuviot riemastuttavine mahdollisuuksineen ja haasteineen. Tässä karusellissa jokaisella on parhaimmillaan aivan omannäköisensä menopeli, jonka selässä taittaa matkaansa.

Kehräämö | Liput 30/26/17€
​​​​​​​
INFO
Uusperhekaruselli on näyttelijä-ohjaaja Ria Katajan käsikirjoittama hulvaton musiikillinen esitys elämästä uusperheessä. Esityksen teemoina ovat uusperhekuviot riemastuttavine mahdollisuuksineen ja haasteineen. Tässä karusellissa jokaisella on parhaimmillaan aivan omannäköisensä menopeli, jonka selässä taittaa matkaansa.

Mitä se on kun eronneena vanhempana rakastut ihmiseen, jolla ei ennestään ole perhettä? Miltä tuntuu hoitaa toisen lasta? Mitä tehdä kun tulee tunne, ettei kuulu joukkoon? Tai miten saada koko mahdottomalta tuntuva paketti toimimaan ilman, että tekee mieli sulkeutua vessaan hengittelemään paperipussiin? (Tai alkaa laulaa duurissa)

”…Ja kun nyt puhutaan uusperheestä, ni yhteiseloon ei olla kasvettu samalla lailla kuin ensiperheissä. Siihen ei olla ajauduttu. Uusperheeksi paiskaudutaan. Yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jossa jokainen perheenjäsen tuo yhteiseen dynamiikkaan oman kulttuurinsa. Oman näkökulmansa. Omat tapansa. Särkyneet sydämet. Oletukset. Haaveet…”

Ria Kataja on elänyt koko elämänsä uusperheessä. Tämän esityksen käsikirjoitusvaiheessa hän haastatteli Suomen uusperheiden liiton toiminnanjohtajaa psykoterapeutti Kirsi Heikinheimoa sekä porilaisen terapia- ja hyvinvointipalveluyritys Tulenkantajien terapeutteja Anna Aarniota ja Petteri Salosta. Esityksessä nähdään fragmentaarisia kuvia uusperheessä elävien ihmisten elämästä. Sen lisäksi kuullaan myös heitä, jotka käsittelevät uusperheiden iloja ja haasteita työkseen.

”Tää kysymys, eli mitä kaikkee uusperheellisyys… ON, on aika laaja, kysees on kuitenkin sellanen ”yksilöllinen ja elävä himmeli” -hommeli. Mutta kyllä me täsä johonkin suuntaan päästään, kunhan nyt vaan ”lähetään purkaileen”, niinku mulla on ollu tapan sanoa.”

Maarit ja Teemu Niemelä ovat porilaisten rakastama muusikko-näyttelijäpariskunta, joka elää elämäänsä ihan oikeastikin uusperheessä. Esityksessä on lukuisia rooleja, ja Maarit ja Teemu näyttelevät niistä jokaisen! Esiintyjien vahvasta musikaalitaustasta johtuen teos sisältää myös siihen varta vasten sävellettyjä ja koreografioituja musiikkinumeroita!

”… meil on rakkautta, tahtoa ja hyvä terapeutti! Ja me ollaan laitettu tähän tunteja, satoja hikisiä viikkoja ja perslihaksia! Ne on meidän kipurahoja! Ja pääomaa! Kato meidän tulevaisuutta!”

Meno on välillä kuoppaista tai jopa liian kitkerää, toki aina riippuen kokijasta. Mutta koska suunta on sama, päämääräkin lopulta hahmottuu yhteiseksi. Vaan minkälainen on se polku, jota pitkin päästään perille? Sehän on tietenkin jokaisella uniikki ja omanlainen.

”…Eikä sun siellä katsomossa tarvitse olla uusperheellinen, jotta voit tulla teatteriin katsomaan tätä esitystä. Ei tietenkään. Toisaalta, ei sitä koskaan tiedä minne se elämä heittää… Koska tosiaan, ennen kuin uusperhe voi syntyä, tarvitaan ainakin yksi lapsi ja yksi rakastuminen.”

Uskallatko hypätä kyytiin?

TEKIJÄT

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ria Kataja
Rooleissa: Maarit Niemelä, Teemu Niemelä
Musiikki: Teemu Niemelä
Pukusuunnittelu: Siru Kosonen
Koreografi: Tiina Santavuo
Valosuunnittelu: Jyrki Sinisalo
Äänisuunnittelu: Pedro García Diaz, Teemu Niemelä, Sami Rosnell
Tekniikka: Jarno Santalähde, Pedro García Diaz, Andrew Ahtiainen, Sami Rosnell
​​​​​​​Graafinen suunnittelu: Ville Salén
Yhteistyössä: Anna Aarnio ja Petteri Salonen (Tulenkantajat), Kirsi Heikinheimo (Suomen Uusperheiden Liitto)

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
03.09.2022–03.09.2022
Rakastajat-teatteri, Kehräämö
Rakastajat-teatteri
WWW