Validi Karkia #282: Sähköpaimen, Samanna-levynjulkaisu

Validi Karkia #282: Sähköpaimen, Samanna-levynjulkaisu

Validi Karkian huippuillassa kaksi kiinnostavaa naismusiikintekijöiden vetämää kokoonpanoa. Eero Grundströmin, Amanda Kauranteen ja Kirsi Ojalan Sähköpaimen esittää arkaaista konemusiikkia karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, improvisaation, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin. Samanna-yhtye julkaisee uuden Itsetunto-nimisen albumin Validissa. Laulaja-pianisti Anna Pesosen kirjoittamia folk-pop-jazz-vaikutteisia lauluja yhtyeessä tulkitsevat porilaislähtöinen saksofonisti Sami Sippola (Hot Heros), basisti Inari Ruonamaa (Nubialaiset) sekä rumpali Sebastian Krühn (Tampo, Laura Moision yhtye).

Pe 13.09.2019
Validi Karkia #282:
SAMANNA levynjulkaisu
(Anna Pesonen, Sami Sippola, Inari Ruonamaa, Sebastian Krühn)
SÄHKÖPAIMEN
(Amanda Kauranne, Eero Grundström, Kirsi Ojala)
Gallen-Kallelankatu 12, Pori. Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Liput 20€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakot: Music-Divari Green River, Antikvariaatti Markku Ranta, Pihlajamaan Musiikki ja kukkesand@hotmailcom)
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi / puh. 044-2409358

SÄHKÖPAIMEN
Eero Grundström, konemusisointi
Amanda Kauranne, laulu, luuppaus ja munniharppu
Kirsi Ojala, puhaltimet ja munniharppu

Sähköpaimen esittää arkaaista konemusiikkia karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, improvisaation, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin.

Sen konebiitit ja luupit ovat jotenkin tutunoloisia, mutta kuitenkin outoja. Ne leikittelevät ajatuksella miltä kuulostaisi konemusiikki joka ei pohjaudukaan mustaan rytmimusiikkin vaan karjalaiseen kantele- ja jouhikkoperinteeseen. Mitä jos suistamolaisissa illatsuissa vuonna 1864 olisi ollut käytössä läppäri ja sekvensseri?

Validi Karkiassa Sähköpaimen esittää uusia kappaleita tulevalta levyltään, jonka teemana on hämärä. Mukana on myös uusi soitin, modulaarisyntetisaattori.

Hämärä on sävykäs hetki valon ja varjon, uuden ja vanhan välissä. Se on omiaan kuvaamaan Sähköpaimenen modernia kansanmusiikkia, joka yhdistää yhdistää ääripäät ja hitsaa vastaparit yhteen: vanhin perinne kohtaa modernin tekniikan, orgaaninen sulautuu sähköön, luonnollinen yhtyy muokattuun, improvisaatio iskeytyy biittiin. Hämärä on hetkellistä ja muuntuvaa, samoin kuin yhtyeen esiintymisissä tapahtuva improvisointi – se on maaginen siirtymän ja vaaran hetki, jossa mitä tahansa voi tapahtua.

Sähköpaimenen musiikki ammentaa myös hämärän toisesta merkityksestä: oudoista kansantarinoista ja kummallisista soitteista joita on kerätty Suomen lisäksi sukulaiskansoiltamme Inkeristä, Udmurtiasta ja Mordvasta. Oman värinsä yhtyeen soundiin tuovat vanhakantaiset puhaltimet kuten paimenhuilut, puusarvi ja liru. Paimenten soitto oli ennen kaikille tuttua ja arkista, se kuului kylien ja lähimetsien jokapäiväiseen äänimaisemaan keväästä syksyyn. Paimenkulttuurin kadottua on myös paimenmusiikki käynyt harvinaiseksi, vaikka näiden uniikkien soittimien soundit ovat yhä kiinnostavia ja ilmaisuvoimaisia.

Modulaarisyntetisaattorin kansanperinnettä jatketaan klassisen minimalismin ja teknon hengessä, mutta sävelkulut tulevat paimenperinteestä. Konetta voi ohjata myös huilulla, laululla tai vaikka marmorikuulilla, ja välillä koko yhtye kytkeytyy osaksi syntetitaattoria. Sadan piuhan sateenkaaressa edestakaisin kulkevat, toisiinsa vaikuttavat jännitteet muotoilevat perusaaltomuodoista vaihtuvia maisemia. Nuppien asennon muutos kuljettaa sävelestä hälyyn ja takaisin. Kaikki tapahtuu tässä ja nyt, ja kone saa myös antaa omia impulssejaan. Kone on kokonainen olento eikä vain kokoelma yhtäaikaa soivia asioita.

http://sahkopaimen.net/

https://www.facebook.com/sahkopaimen/

SAMANNA
Anna Pesonen – laulu ja Rhodes-piano
Sami Sippola – saksofoni
Inari Ruonamaa – basso
Sebastian Krühn – rummut

Samanna on nelihenkinen yhtye ja se on perustettu vuonna 2015. Bändi esittää kosketinsoittaja-laulaja Anna Pesosen säveltämiä ja sanoittamia kappaleita. Yhtyeen soittimistoon kuuluvat laulu, Rhodes, saksofoni, basso ja rummut.
Yhtyeen uusi julkaisu, toinen pitkäsoitto on nimeltään Itsetunto. Levyllä pohditaan muun muassa miksi välillä on vaikea sanoa ei ja mitä tekemistä on lempeydellä ja luonnolla palautumisen kanssa. Albumin julkaisee Texicalli Records 13.9.2019.
Samanna on aiemmin julkaissut debyyttialbuminsa Samanna (Texicalli Records 2017) ja Ruohonleikkuri/ Syksyn salaisuus 7″ singlen (Helmi Levyt 2015).
Musiikissa on kuultavissa vaikutteita muun muassa folkista, popista ja jazzista.

“Bändin irtonainen ote tuottaa esimerkillisen vallattomia tunnelmia. Esityksessä pirskahteleva naivistisuus jalostuu herkulliseksi sakeudeksi, mikä korostuu sovitusten zappamaisuuksina.” – Soundi 5/5 tähteä

Samanna Kotisivu


https://www.facebook.com/samannamusiikki/

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
13.09.2019–13.09.2019
Gallen-Kallelankatu 12
Validi Karkia
WWW