Validi Karkia -klubi: Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva (FRA) GERSHWIN

Validi Karkia -klubi: Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva (FRA) GERSHWIN

Klarinetisti Jean-Marc Foltz ja pianisti Stéphan Oliva tarjoilevat porilaisyleisölle intohimoisen, impressionistisen ja minimalistisen uudelleentulkinnan ja kunnianosoituksen George Gershwinin tuotantoon. Ranskalaisduo kutsuu yleisön tähän intiimiin kohtaamiseen ”ultramariininsinisen mestariksi” kutsutun säveltäjän musiikin kanssa Validi Karkia -klubille.

To 26.09.2019
Validi Karkia #283:Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva (FRA) GERSHWIN
(Jean-Marc Foltz: klarinetti, bassoklarinetti & Stéphan Oliva, piano)
Showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Palmgren-sali, Rautatienpuistokatu 7
Liput 15€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakot: Music-Divari Green River, Antikvariaatti Markku Ranta, Pihlajamaan Musiikki ja kukkesand@hotmail.com)
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi & Vapaat Äänet / puh. 044-2409358

Edellisellä Suomen ja Baltian vierailullaan 10 vuotta sitten (Visions fugitives eli ohikiitäviä visioita) duo lastasi lempeään sulatusuuniinsa klassista musiikkia, jazzstandardeja, omia sävellyksiään ja improvisaatioita, jotka kypsyivät käsittelyssä kiehtovaksi kudelmaksi. Nyt he palaavat samoihin maisemiin uudelle löytöretkelle klarinetin ja pianon vuoropuhelullaan. Tällä kertaa nämä kaksi väsymätöntä tutkimusmatkailijaa kohdistavat huomionsa George Gershwinin tuotantoon, jota kuullaan Suomessa yhdeksässä konsertissa syyskuun lopussa aina Vantaalta Seinäjoelle Riihimäen, Joensuun, Loimaan, Turun, Porin ja Mäntän kautta. Suomen jälkeen kiertue jatkuu 13.10. asti Virossa ja Latviassa 13 konsertilla.

Tämä kunnianosoitus on kaikkea muuta kuin vain hyvien muusikkojen sarja uudelleentulkittuja juhlittuja standardeja. Hienostuneessa varjojen ja valojen leikissä nämä kaksi pääosan esittäjää osoittavat intensiivistä Gershwinin musiikin harmonian ymmärtämystä. Gershwin -albumin kansilehdessä Gilles Tordjman kuvailee osuvasti Foltzin ja Olivan estettistä lähestymistapaa: ”hidastaa tempoa ilman että ikinä kadottaa pulssia; venyttää viivaa ilman että viiva koskaan katkeaa” Levy on saanut lehdistössä mainintoja, kuten ”korvaamaton levy” (Jazz Magazine), ”Kutsu elää uudestaan hyvin läheltä Gershwinin musiikin herkkyys” (Citizen Jazz).

Alsacessa klassisen musiikin, vokaalimusiikin ja swing-orkestereiden repertuaarien kanssa varttunut Jean-Marc Foltz on tullut tunnetuksi yhtenä Ranskan musiikkielämän tärkeimmistä ja epätyypillisimmistä klarinetisteista. Nykymusiikista viehättyneenä hän on vuodesta 1988 ollut osa maineikkaita nykymusiikkikokoonpanoja kuten Accroche Note, Musikfabrik ja Ensemble InterContemporain. Avoimena jazzin monimuotoisuudelle hän on vuodesta 2000 lähtien myös solminut vahvoja siteitä jazzmuusikoihin kuten Claude Tchamitchian, Bill Carrothers, ja ennen kaikkea Stéphan Oliva ja Bruno Chevillon duo- tai triokokoonpanoissa, joissa yhteistyö on saumatonta ja luontevaa kuin hengitys. Foltz on mukana kitaristi Philippe Mouratoglou”n ja graafikko Philippe Ghielmettin perustamassa levymerkki Vision Fugitivessa.

Ranskalaisen jazzin omaperäinen ja monikasvoinen pianisti Stéphan Oliva seuraa jo 90-luvulta lähtien omaa yksilöllistä polkuaan, jota reunustavat häntä liikuttavat ja koskettavat innoittajat ja kohtaamiset. Bill Evans, Lennie Tristano, Windsor McCay, Paul Auster, Johannes Brahms, Bernard Hermann, Giacinto Scelsi, Jean-Luc Godard tällaisista nimistä muodostuu hänen taiteellinen huoneentaulunsa, joka on enemmän inspiraation lähde kuin palvonnan kohde. Herkkävaistoisessa ja hienostuneessa pianismissaan hän löytää soittokumppaniensa kanssa runollisen tasapainon, joka täydentää ja säestää kokonaisuutta, kuten esimerkiksi pitkäaikaisen soittokumppaninsa Jean-Marc Foltzin kanssa. Vuonna 2018 Oliva perusti basisti Sébastien Boisseau”n ja rumpali Tom Raineyn kanssa trion nimeltä ORBIT.

Jean-Marc Foltz: klarinetti, bassoklarinetti
Stéphan Oliva: piano

GERSWIN teaser
https://www.youtube.com/watch?vY-jtC9MSuME

”GERSHWIN” albumi Vision Fugitive-levymerkillä:
www.visionfugitive.fr/gershwin.html

Kiertueen tuotanto: TAKLIT / Duon managerointi : Wanbliprod
Kiertueen buukkaus ja managerointi : Vapaat äänet
Kiertueetta tukevat: Adami, AJC, Institut Francais, Spedidam

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
26.09.2019–26.09.2019
Palmgren-sali, Rautatienpuistokatu 7
Validi Karkia -klubi
WWW