Validi Karkia -klubi: REMBRANDT TRIO (NL)

Validi Karkia -klubi: REMBRANDT TRIO (NL)

To 05.10.2023
Validi Karkia -klubi:
REMBRANDT FRERICHS TRIO (NL)
Rembrant Frerichs: piano
Tony Overwater: kontrabasso
Vinsent Planjer: rummut

Raatihuoneen sali, Pori
Showtime klo 19.00, ovet 18.30
Liput 29€, ennakkovaraukset kukkesand@hotmail.com

“One of the highlights of the North Sea Jazz Festival” – Jazzmagazine

The Rembrandt Trio on kansainvälisesti tunnustettu ryhmä, jonka artistinen uteliaisuus ja kekseliäät kollaboraatiot pitävät jazzin vahvasti liikkeessä. Klassista, modernismia ja eri maiden kansanmusiikkiperinteitä yhdistellään saumattomasti uuteen jazz-ilmaisuun.

2019 North Sea Jazz festivaalin avannut “it’s still autumn” -albumin julkaisukonsertti sai ylistäviä kehuja musiikillisten rajojen rikkomisesta.
Pääosin Hollannin ulkopuolella keikkailevan trion suuri huippuhetki oli Lontoossa Ronnie Scott’s -klubilla yhteisilta itsensä Chick Corean kanssa.
Myõs legendaarinen Birdland-klubi on tullut tutuksi, isoista festareista
Taiwanissa Taichung Jazz Festivaalilla trio pääsi esiintymään yli 50 000 hengen yleisölle.
Säännöllisesti yhtyeilmaisuaan kehittävän ja ahkerasti harjoittelevan trion vieraana ovat olleet mm. Verneri Pohjola, Paolo Fresu, Vincent Peirani, Norma Winstone, Kayhan Kalhor, Sylvain Rifflet ja Perico Sambeat.
Nyt trio nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa, Porissa 5.10. Validi Karkia -klubilla ja 6.10. Turun Sibelius-museossa.

REMBRANDT FRERICHS (1977) on laajan näkemyksen omaava pianisti. Hän keskittää energiansa hänelle merkityksellisiin ideoihin ja osaa myös toteuttaa ne. Tämä jazzperinteeseen perehtynyt muusikko haluaa välttää tallattuja polkuja. Rembrandtin uteliaisuus ja tietämys maailman eri kolkkien taidemusiikista patistavat hänen musiikkiaan kehittymään jatkuvasti. Tapa, jolla hän etsii uutta musiikillista ilmaisua, saa hänet punnitsemaan klassisen musiikin, improvisoidun musiikin ja maailmanmusiikin rajoja.

22-vuotiaana Rembrandt sai erinomaisille nuorille muusikoille tarkoitetun stipendin Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Heti valmistumisensa jälkeen häntä pyydettiin opettamaan eri musiikkiyliopistoihin. Nyt Rembrandt toimii jazzpianon professorina Utrechtin konservatoriossa. Sekä vuonna 2007 että 2014 hänen albuminsa olivat ehdolla Alankomaiden Grammy-palkinnon saajaksi (Edison Award). Hänen musiikkinsa myötä hän on päässyt esiintymään legendaarisessa jazzklubi Birdlandissa New Yorkissa sekä festivaaleilla ja klubeilla eri puolilla Eurooppaa ja Kaukoitää.

Hänen erilaisten pianosoundien etsiminen ja soittimien käyttötavat evät ole jääneet huomaamatta: vuonna 2016 Alankomaiden kansallinen soitinrahasto (Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, NMF) rakennutti Rembrandtille oman fortepianon, jota hän käyttää tällä hetkellä eri projekteissa.

TONY OVERWATER on yksi Alankomaiden merkittävimmistä basisteista. Hän on monipuolinen muusikko, säveltäjä, solisti, bändinjohtaja ja ohjaaja niin kotimaassaan kuin sen ulkopuolella. Hän valmistui kiitettävin arvosanoin Haagin kuninkaallisesta konservatoriosta. Hän on voittanut VPRO / Boy Edgar -palkinnon, Podium-palkinnon ja Edison-palkinnon. Hän on työskennellyt poikkeuksellisten muusikoiden, kuten Karin Hammarin, Yuri Honingin, Pat Methenyn, David Murrayn, Paolo Fresun, Eric Vloeimansin ja monien muiden kanssa. Overwater tunnetaan myös asiantuntevana organisaattorina. Konservatoriossa ollessaan hän perusti ’Jazz in Motion’ -säätiön ja siihen liittyvän levy-yhtiön.
Overwater jakaa intohimonsa jazziin, arabimusiikkiin ja barokkimusiikkiin Rembrandt Frerichs Trion muiden jäsenten kanssa. Tämän trion kanssa hän alkoi soittaa violonea, barokin aikakaudelta peräisin olevaa 6-kielistä bassosoitinta, joka on kontrabasson edeltäjä. Overwater on soittanut yli kahdenkymmenen vuoden ajan triossa Jungle Boldie, jossa soittavat puhallinsoittaja Maarten Ornstein ja rumpali Wim Kegel. Tämä tiivis kokoonpano muodosti pohjan useille omaperäisille projekteille, kuten Calefax Red Quintetin kanssa toteutetulle Far East Revisitedille ja ’OP’ -albumille Ack van Rooyenin ja Ernst Reijsegerin kanssa, joka palkittiin Edison-palkinnolla. Tony Overwater kehitti libanonilaisen laulajan Rima Kcheichin kanssa työskentelystä inspiroituneena uudenlaisen soittotavan kontrabassolla, jossa arabialaisen musiikin tekniikat ja asteikot yhdistyvät ainutlaatuiseen tyyliin. Työskennellessään useiden muiden yhtyeiden ja muusikoiden kanssa he muodostavat halutun vetonaulan Lähi-idän ja Euroopan festivaaleilla. Lastenmusiikilla on aina ollut erityinen paikka Overwaterin sydämessä ja hän näkee tehtäväkseen tuoda laadukasta jazzia ja akustista musiikkia lasten tietoisuuteen. Max Velthuijsin kanssa toteutetun Kikker Swingt! -projektin jälkeen hän kehitti useita muita musiikkiesityksiä yhdessä laulaja-lauluntekijä Lotte van Dijckin kanssa.
Arkkitehdin poikana Tony Overwater on kiinnostunut musiikin visuaalisesta puolesta. Sen lisäksi, että hän on kirjoittanut musiikkia erilaisiin leffoihin, dokumenttielokuviin ja tanssiesityksiin, hän on myös yhdessä Joshua Samsonin kanssa käynnistänyt ”Keeper of the Key” -projektin. Se on paikkasidonnainen konsertti, joka järjestetään tiettynä päivänä kuukaudesta. Esitys pidetään joka kerta uudessa, salaisessa paikassa ja aina eri vieraan kanssa. Arkkitehtuurin, ympäristön, musiikin, muusikoiden ja yleisön välinen vuorovaikutus tekee tästä pienimuotoisesta hankkeesta ainutlaatuisen kokemuksen. Overwater äänitti musiikin Abraham Kuyperista kertovaan dokumenttielokuvaan ”Om de Oude Wereldzee”, jossa yhdistyvät hänen asiantuntemuksensa ja mieltymyksensä arabimusiikkiin ja klassiseen eurooppalaiseen musiikkiin.

Jazzrumpali VINSENT PLANJER valmistui kuninkaallisesta konservatoriosta vuonna 2001. Hänen lopputyönsä erottui edukseen, koska se koostui vain hänen omista sävellyksistään. Sittemmin hänestä on tullut erittäin kysytty jazz-solistien säestäjä hollantilaisilla keikkapaikoilla ja festivaaleilla. Hän on myös yhä enemmän mukana tuottamassa, kehittämässä ja järjestämässä taiteellisia hankkeita. Hänellä on tärkeä rooli Haagin Ethospheric Orchestran konserttisarjassa, joka on parin viime kauden ajan esiintynyt Alankomaiden jazzin huippunimien kanssa.
Rembrandt Frerichs Trion jäsenenä Planjer on kehittynyt instrumenttinsa johtavaksi soittajaksi. Häntä on nähty monilla keikkapaikoilla Alankomaissa ja eri puolilla maailmaa. Hänen soundiaan arvostetaan sen hienostuneisuuden ja toisinaan melodisen lähestymistavan vuoksi. Hän on yksi The Contemporary Fortepiano -projektin omistajista, jossa Rembrandt Frerichs Trion jäsenet käyttävät historiallisia soittimia, jonka kautta hän luo pohjan repertuaarinsa laajentumiselle. Planjer soittaa itse suunnittelemaansa ja rakentamaansa whisperkit-soitinta. Tämän kokoonpanon myötä Planjer nähdään yhä useammin klassisen musiikin esiintymispaikoilla ja festivaaleilla.

https://spotify.link/vHR1g8VW2Cb

https://www.rembrandtfrerichs.nl

The making of the Trio Album “A Wind Invisible sweeps us through the world” https://www.youtube.com/watch?v=73o5odF87IU&t=37s

From the latest trio album recording: “Fay Maria” https://www.youtube.com/watch?v=urYWTmnIx-8

From the latest trio album recording: “Melodie Antique” https://www.youtube.com/watch?v=872OuY7R7Zw

Lisätietoja

Tapahtuman tiedot
05.10.2023–05.10.2023
Porin Raatihuoneen sali, 2 krs. Hissi tarvittaessa.
Validi Karkia -klubi
WWW