Iso-Enskerin, Seliskerin ja Munakarin retkeilysaaret

ISO-ENSKERI

Iso-Enskeriin rantautumisen jälkeen voi tutustua tähän monipuoliseen saareen luontopolkua (1,4 km tai 3 km) kiertäen. Kapea polku johdattaa kulkijan naavapartaisten puiden siimeksestä pirunpellolle ja tutustuttaa saaren historiaan. Saaren keskustan tiheässä kuusimetsässä on aarnimetsämäisiä piirteitä ja polunvarren muurahaispesät rytmittävät kulkua. Vaihtoehtoisesti voit viettää päivän rentoutuen rannan tuntumassa ja nautiskellen omat eväät merta ihaillen. Retkeilijää saarella palvelee niin tulentekopaikka, keittokatos kuin kuivakäymäläkin. Tätä ikiajoista ennallaan säilynyttä Selkämeren kansallispuiston kaunista ulkosaariston osaa voi kuvailla sanalla ainutlaatuinen, täällä olet luonnon kunniavieras. Alueella on runsas merilinnusto ja venematkalla voi ihailla idyllisten kesämökkisaarien lisäksi muun muassa joutsenperheiden menoa.

Tutustu tarkemmin Iso-Enskeriin täällä.

Kesällä 2023 pääset yleisövuoroilla tutustumaan Iso-Enskeriin, tutustu ja osta veneretki verkkokaupasta!

SELISKERI

Kaunis, metsäinen Seliskeri sijaitsee Ahlaisten saaristossa Iso-Enskerin retkeilysaaren koillispuolella. Lähde veneretkelle nauttimaan nuotion loimusta tai pakkaa mukaan marjaämpärit.
Saarella on kaksi laituria ja katettua nuotipaikkaa sekä käymälä. Saaren yleisilme mäntyinen sekä moreenikivikoiden muokkaama. Kenttäkerroksessa on paljon esimerkiksi mustikkaa ja marjastukselle on hyvät edellytykset. Saaren luontoon voi tutustua helposti useilta saaressa olevilta poluilta. Retkisatamaan saavutaan väylältä pohjoiseen. Kiinnittyminen laituriin sekä poijuun, mutta pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen.

MUNAKARI

Munakari on saarikolmikon pohjoisin, perinteikäs kalastajien suosiossa ollut saari. Siellä avattiin loppukesästä 2014 Munakarin päivätupa, joka perustettiin 1970-luvulta peräisin olevaan kalamajaan. Kalamajat olivat väliaikaisia kausiasumuksia, joita kalastajat rakensivat saaristoon ja käyttivät yöpymiseen kalastusmatkoillaan.

Munakarin kalamajan länsipuolella on hyvä laituri, johon johtaa 1,2 metrin väylä saaren itäpuolen etelä-pohjoissuuntaiselta rannikkoväylältä. Päivätuvassa on kamiina ja saarella on huussi. Munakarissa ei ole puuhuoltoa.

Yhteystiedot
, 28800
#nähtävyydet #elämykset