Reposaaren Takaranta, avomerimaisema ja kalliokaiverrukset

Reposaari on saari Porin edustalla Selkämeren ulapan äärellä. Tämä noin kolme kilometriä pitkä ja puoli kilometriä leveä saari sijaitsee aavan meren ja mantereen välittömässä läheisyydessä. Reposaaren Takaranta on muutaman kilometrin mittainen, kivikkoinen ja kallioinen rantaviiva alkaen aallonmurtajan kupeesta ja jatkuen aina Tahkoluotoon asti.

TAKARANTA

Rannalta on upea näkymä avomerelle. Talvisin rannalle kohoavat mahtavat jäämuodostelmat. Takarannalta löytyy monta upeaa paikka piknikille, auringonottoon ja aaltojen ihailuun. Takaranta onkin se paikka, johon reposaarelaiset lähtevät viettämään vapaata aikaa ja nauttimaan heille tärkeästä merestä, aavasta saarettomasta merestä, jonka voiman voi kokea pelkästään rannalla istumalla. Takarannan tuntumassa sijaitsee sodanaikainen kunnostettu linnakepuisto. Sen juoksuhaudat ja bunkkerit ovat pala Suomen sotahistoriaa. Linnakepuiston näkötornista on kauaskantoinen näkymä satama-alueille ja aavalle merelle. Takarannan kallioilta löytyy myös paljon kalliokaiverruksia. Reposaaren Takarannan monenlaiset kalliokaiverrukset 1800-luvun alkupuolelta asti sykkivät syvien tunteiden mysteeriä.

Lähde sinäkin kokemaan Reposaari!

KALLIOKAIVERRUKSET

Kaiverruksia ja kallioon hakattuja tunnustuksia on nähtävillä kaikilla kallio-osuuksilla Reposaaren usean kilomterin mittaisella Takarannalla.  Eniten näyttäviä kalliokaiverruksia löydät Siikarannan leirintäalueen läheisyydessä Valoheitinkallioilla. Pienempiä ja huomaamattomampia kaiverruksia löydät myös Junnilasta kylän puolivälin tienoilta sekä Lontoon kallioilta saaren kärjestä läheltä Merimestaa ja uimarantaa.

Kaiverruksia on syntynyt vuosisatojen saatossa saaren rantakallioille – onhan Reposaarella ollut vuosisatoja vahva asema merenkulkijoille. Saari on toiminut kansainvälisenä ajanviettopaikkana merimiesten pysähtyessä Reposaaressa – olihan Reposaari yksi merkittävimpiä kotimaisia satamia aina 1900-luvun puolelle saakka. Kalliolilla on mm. odotettu isoja laivalasteja tulevaksi satamaan ja podettu kaukokaipuuta. Kalliokaiverruksien aiheena on paljon sydämiä, nuolia, nimikirjaimia ja päivämääriä, mutta myös merellisiä aiheita. Alueella on historian saatossa toiminut, saha, satama ja konepaja – isoja työllistäjiä 1900-luvun alussa. Takarannalla on vaihdettu vapaalle ja naputeltu huolella ja kauniisti kaivertaen koukeroisiakin tunnustuksia.

Takarantaa ei ole nykypäivänäkään unohdettu, vaan uusia kaiverruksia ilmestyy vuosittain!

Yhteystiedot
,
#Reposaari #nähtävyydet