Reposaari

Reposaari on puutalojen idyllinen saari, joka esittäytyy kiehtovana kaupunkina minikoossa. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö. Saarella on pituutta noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Reposaaren suojaisa ja syvä luonnonsatama on jo vuosisatoja ollut tärkeä tukikohta merten kauppamiehille ja sotaretkeilijöille. Perustettuaan Porin vuonna 1558 Juhana Herttua antoi Räpsöön kaupungille ”nautittavaksi ja käytettäväksi” — näin on toimittu. Painolastina saarelle siirtynyt maa-aines on tuonut mukanaan siemeniä vieraista maista ja kesäisin saarella kukkii eksoottinen kasvillisuus. Saarella voi vieläkin aistia purjelaivakauden tunnelmia.

Reposaari on valtakunnallisesti tunnustettu kaupungiosa Porissa, eikä suotta. Moni-ilmeiset puutalot, norjalaistyylinen tunturikirkko ja kalasatama troolareineen tekevät saaresta – voisiko sanoa – maalauksellisen. Reposaari-kierros on oiva tapa tutustua Reposaareen. Pyörällä tai jalan kuljettavan kierroksen kokonaispituus on 6 kilometriä. Reittiä voi kiertää myös eripituisina lenkkeinä poikkeamalla metsäteitä tai polkuja pitkin
keskustaan. Reitin varrella on levähdysalue, useita penkkejä sekä infotaulua ja opastinpylväitä, jotka kertovat Reposaaresta.

Reposaaressa voit nauttia herkullisia kalaruokia ja ihastella meren äärettömyyttä aallonmurtajalla. Siikarannan kallioiset ja tyrskyiset rannat houkuttelevat retkeilyyn. Idylliseen saareen pääset niin bussilla, autolla, veneellä kuin risteilyaluksellakin. Yöpyminen sujuu esimerkiksi luonnon keskellä leirintäalueella tai hienostuneesti kelluvissa huviloissa.

Tiesitkö tätä: Reposaari on myös elokuvanäyttämö. Rauni Reposaarelainen on absurdi road movie Meri-Porin samuraitodellisuudesta.

Yhteystiedot
,
WWW
#nähtävyydet