Kartat

Yyteri on henkeäsalpaavan rannan lisäksi ainutlaatuisten luontokohteiden keskittymä. Yyterin alueelta löytyy erilaisia retkeilyreittejä yli 30 kilometriä, sekä jopa 15 luontotornia kaikkien ulkoilijoiden iloksi – ilmaiseksi, ympäri vuoden.

YYTERIN SANNAT

Yyterin sannat on yksi Suomen ainoista aktiivisista dyynialueista. Erityisen arvokkaan Yyterin dyynialueesta tekee erilaisten dyynityyppien kehityssarja. Kehitys saa alkunsa rantaviivasta, jonka läheisyyteen syntyy uusia dyynejä maankohoamisen sekä aallokon rantaan tuomasta ja tuulen kuljettamasta hiekasta. Lue lisää suojelluista dyyniluontotyypeistä ja dyynikunnostuksista. Yyterin sannoilla kiertää 5,3 kilometrin mittainen Santojen lenkki.

YYTERIN LIETTEET

Dyynialueen eteläisenä jatkona on Yyterin lietteinä tunnettu alue, jonka linnustolliset arvot hakevat vertaistaan. Pesimäalueena lietteet ovat erityisesti kahlaajien suosiossa. Lietteet toimivat myös erinomaisena paikkana arktisten lajien muuton, yhden lintumaailman hienoimmista tapahtumista, seuraamiseen. Muuttomatkalla olevat linnut pysähtyvät lietteille ruokailemaan ja lepäämään, jolloin niitä on helppo tarkkailla luontolavoilta ja lintutorneista käsin. Toisinaan lintuja on jopa tuhatmäärin.

LIETTEIDEN REITTI

Matkaa Yyterin sannoilta lietteille kertyy kolmesta viiteen kilometriin lähtöpaikasta riippuen. Matkaa voi taittaa myös enemmän ja osa reitistä ulottuu aina Selkämeren kansallispuiston alueelle. Reitti on merkattu viitoituksin ja lietteiden alue on katettu pitkospuin. Lietteiden aluetta voit tarkkailla useista reitin varrelle rakennetuista luontolavoista.

Yyterinniemen retkeilyreitteihin kuuluu myös lukuisia muita lyhyempiä reittejä.

Voit tutustua reittiin myös Ulkoile Porissa -karttasovelluksella, joka toimii paikannuksen avulla myös mobiililaitteissa. Tarinakartta tarjoaa tietoa yhdistämällä kuvaa, tekstiä sekä reittitietoja. Voit lähteä seikkailemaan vaikka kännykän kanssa ja nähdä oman sijaintisi tarinakartalla.

HIIHTOLADUT

Yyteriin on saatu useita latuja talveksi 2019. Katso kaikki ladut latukartasta, ota sukset kainaloon ja lähde hiihtolenkille upeisiin maisemiin.

PYÖRÄILYRETKI

Porin keskustasta pääsee pyörällä Yyteriin ja siitä eteenpäin aina Reposaareen saakka. Nähtävyyksiä matkalla ovat muun muassa Yyterin hiekkaranta, Selkämeren kansallispuisto sekä Reposaaren idyllinen kylämaisema.

Miten saapua Yyterin lietteiden reitille autolla?

Tapa 1)
Yyterin reitille voi lähteä vaikka siten, että jättää auton Yyterin leirintäalueen ja Yyterin Laguunin jälkeen tulevalle parkkipaikalle Yyterinsantojentien ja Kortejärventien risteyksessä. Eli samalle parkkipaikalle kuin mihin jättäisit autosi, kun tulet uimaan.

Tapa 2)
Toinen tapa on lähteä reissuun Huhtalanraitilta ja jättää auto parkkiin Langouran esteettömän luontolavan parkkipaikalle, merkitse navigaattoriin osoitteeksi: Huhtalanraitti 206, Pori.

Huom! Tapoja lähteä kiertämään reittiä on useampia, tässä esiteltynä muutama helppo tapa saapua autolla.