Utflykstöarna Iso-Enskeri, Seliskeri och Munakari

ISO-ENSKERI

I utflyktsön Iso-Enskeri vackra och mångsidiga natur kan du tillbringa en trevlig utflyktsdag och bekanta dig med naturen, beundra klapperstensfältet, simma och utnyttja öns andra möjligheter. Iso-Enskeri, som till hälften hör till Bottenhavets nationalpark, ligger i Gummandoora skärgårds Natura-område ungefär 7 km norrut från Reposaari. På ön finns en utfärdshamn (hamnnummer 1 372), en 1,3 km lång naturstig, informationstavla, eldstad, toalett och ett kokskjul. På ön finns också en bra badplats. Iso-Enskeri nås väster om farleden från bryggan vid öns södra ände där båten förtöjs vid bryggan och bojer. För mindre båtar finns även möjlighet till förtöjning längs bryggan. Farledsdjupet till bryggan är två meter.

Iso-Enskeri kan också nås utan egen båt under sommarens båtresor i juli och augusti. Läs mer: shop.visitpori.fi

SELISKERI

Det vackra, skogbeklädda Seliskeri är beläget i Ahlainens skärgård nordost om utflyktsön Iso-Enskeri. Åk på båtutflykt för att njuta av eldstadens sken eller packa med bärhinkarna.

På ön finns två bryggor och eldstäder med tak samt en toalett. Ön är täckt av tallskog samt formad av moränfälten. I fältskiktet finns till exempel mycket blåbär och det finns bra förutsättningar för bärplockning. Du kan lätt bekanta dig med miljön från de många stigarna på ön. Till utfärdshamnen kommer du norrut från farleden. Förtöjning i bryggan samt bojer, men för mindre båtar finns även möjlighet till förtöjning längs bryggan.

MUNAKARI

Munakari ligger längst norrut av de tre öarna och är en traditionell ö som varit populär bland fiskare. Där öppnades under slutet av sommaren 2014 Munakari raststuga som grundades i en fiskestuga från 1970-talet. Fiskestugorna var tillfälliga säsongsbostäder som fiskare byggde i skärgården och använde för övernattning på sina fiskefärder.

En farled på 1,2 meter leder till en bra brygga väster om Munakari fiskestuga från kustfarleden i syd-nordlig riktning öster om ön. I raststugan finns en kamin och på ön finns ett utedass. På Munakari finns inget trädunderhåll.

Kontakt
Visit Pori, Yrjönkatu 13, 28100 Pori
02 621 7900
info@visitpori.fi
#nähtävyydet #elämykset