Utflyktsleder

Vad är mer fantastiskt än att färdas på vackra, unika dyner och beundra naturens under i lugn och ro. Yyteri är mycket mer än en sandstrand, så vi rekommenderar starkt en upptäcktsfärd även längs områdets mångsidiga vandringsleder. Längs lederna finns varierande landskap: hav, dyner, tallskog, gammal granskog, myrkorsning, naturtorn, sandiga skogsstigar. I Yyteri finner du din natur.

RUTTHELHET

Den förnyade, kartlagda rutthelheten inkluderar området från norr, Herrainpäivät och Yyteri Golf, söderut till äventyrsparken Seikkailupuisto Huikee. En guidad stig går även till Yyteris fågelstrand (Yyteris våtmarker).

Vandringsleder i Yyteri

  • Sandslingan (Santojen lenkki) 5,4 km
  • Kejsarrundan (Keisarin kierros) 2,8 km
  • Herrainpäivät-naturstig (Herrainpäivien luontopolku) 1,5 km
  • Golfstigen (Golfpolku) 2,8 km
  • Huikee-leden (Huikeen reitti) 1,5 km
  • Ytterö-leden (Yyterin reitti) 8,1 km
  • Våtmarksleden (Lietteiden reitti) 8,0 km

Ytterö-leden binder samman området från Yyteri Golf till Surfcentret och hotellet (Golfstigen) och därifrån fortsätter leden till Yyterin aukio och vidare till äventyrsparken Huikee (Huikee-leden). Lederna är sammanbundna av ett motionsspår som börjar på baksidan av Yyteris stora parkeringsområde och slutar vid surfcentret Surfkeskus Yyteri. Det finns fem utomhusträningsredskap längs motionsspåret samt träningstrappor som erbjuder en spektakulär utsikt över havet från utsiktsterrassen högst upp vid trappan. De övriga lederna utgör en sträcka som leder tillbaka till startpunkten. Det enklaste sättet att nå lederna är från huvudskyltarna vid Yyterin Virkistyshotelli, Yyterin aukio, äventyrsparken Huikee, Yyteri våtmarker, Herrainpäivät eller Yyteri Golf.

Lägereldplatser

Det finns två lägereldplatser i Yyteriområdet: den röda stugan i Yyteri, som ligger vid slutet av vägen Yyterinsantojentie, samt eldplatsen i Munakari mittemot Äggrundet på Yyteri strand.

Lägereldplatsen vid den röda stugan ligger vid slutet av Yyterinsantojentie, där det också finns ett stort parkeringsområde.

Eldplatsen i Munakari ligger mittemot Munakari på Yyteri strand. Lägereldplatsen hålls låst när den inte får användas till exempel på grund av till exempel en gräs- eller skogsbrandsvarning. Lägereldplatsen är inte tillgänglig med bil.

Det är mycket viktigt att man endast bränner i lägereldarna ved som finns på lägereldplatsen eller som man själv har tagit med sig. Man får absolut under inga omständigheter skada naturen eller hämta ved från naturen till elden.

Kartor

Bekanta dig med kartan över leder i Yyteri och andra kartor över Yyteriområdet och bege dig ut i den unika naturen!

Kontakt
Huhtalanraitti, 28800 Björneborg
02 621 7900
info@visitpori.fi
WWW