YYTERI-INFO FÖR VETGIRIGA

BADSTRANDEN

Yyteri badstrand lhör till det internationellt erkända Natura- och naturskyddsområdet. Landområden som Yyteris badstrand inkluderar är badstranden som ägs av Pori stad, nudiststranden, två toaletter, badstrandens stigar (landgångar), trapporna på strandområdet och badstrandens ingångsområde med grillplats och parkeringsplats. Sammanlagt omfattar rekreationsområdet ungefär 39 hektar. Yyteri är öppet under årets alla dagar.

TJÄNSTER UNDER BADSÄSONGEN 2019

Yyteris badsäsong 2019 är från början av juni till slutet av augusti. Under badsäsongen finns det information om badvattnets kvalitet på ytterväggen till omklädningsrummen vid ingången till badstranden. Omklädningsrummen och toaletterna är öppna varje dag kl. 10–21 under badsäsongen.

Grillplatsen vid ingången till badstranden i slutet av Yyterinsantojentie står till förfogande och under  badsäsongen finns det dessutom ved.

Jourtelefon under badsäsongen

Badstrandens förvaltare, Pori stad, +358 44 701 1757
Badvakter, Sport Kings, +358 44 701 1759

HUNDSTRANDEN

Hundarna har en egen strandlänga på adressen Merisatamatie 13. För besökare finns en parkering invid vägen mittemot Porin Satamas byggnad, på andra sidan vägen. Från parkeringen går en stig till stranden. Du kan också komma till stranden med lokalbussarna 31, 31K, 37 och 40M. Yyteris övriga stränder är hundfria områden.

AKTIVITETER

Stranden är lång och kreativiteten känner inga gränser. Yyteri erbjuder en mängd olika tidsfördriv för barnfamiljer och andra snabbfotade.

Förutom att tillbringa tid på stranden kan du ta ett dopp i Spahotell Yyteris bassänger eller besöka Yyteris utsiktstorn och beundra utsikten. Aktiviteter finns också för sup-paddlare och surfare.

I naturen är det trevligt att spana på fåglar eller beställa till exempel en båtfärd eller segeltur på havet.  Du kan också styra stegen till exempel till äventyrsparken Huikee där det finns olika äventyrsbanor för alla slags äventyrare: små och stora, fegisar och våghalsar. Hyr en fatbike eller prova på golf, på Yyteriområdet finns det alltid något att göra.

VANDRINGSLEDER OCH STIGAR

Förutom Yyteris stränder kan du bege dig mot Yyters våtmarker som är välkända för att vara speciellt populära bland vadarfåglar. Resan från Yyteris stränder till våtmarkerna är tre till fem kilometer beroende på startpunkten. Du kan även gå längre och en del av leden sträcker sig ända till området kring Bottenhavets nationalpark. Leden har skyltning och våtmarksområdet är täckt med spångar. Våtmarksområdet kan observeras från flera naturplattformar som anlagts längs leden. Till besökarnas glädje finns till och med 15 naturtorn i Yyteri och mer än 30 kilometer vandringsleder.

Läs mer om Yyteriområdet och aktiviteter på sidan Kartor.