Skärgårdsväg & Ahlainen

STRESSFRI ROAD TRIP I BILDSKÖNA LANDSKAP

Havet och landskapet välkomnar dig utmed skärgårdsvägen – längs vägen finns också den idylliska byn Ahlainen.

Ibland är resan tung och resmålet är en lättnad – när man färdas längs skärgårdsvägen glöms stressen ändå bort och själen kopplar av lugnad av den överdådiga skönheten. Naturen visar sitt vackra ansikte i dess renaste form och nog är även människans prägel på den här vägen mest imponerande i form av broar, byggnader och vindkraftverk.

Den lilla byn Ahlainen erbjuder en uppfriskande idyllisk rastplats för resenärer. Denna byggda kulturmiljö av riksintresse kan man beundra till exempel med en glass i handen, vandrande längs vackra byvägar. Visste du att Ahlainen heter Vittisbofjärd på svenska?

VINDKRAFTVERKEN • Ibland kan de massiva propellrarna dela åsikter och när diskussionen varit som hetast har den lett till bekymmer över fladdermössens hälsa. En sak är i alla fall säker – vindkraftverken är en imponerande syn.

KYRKAN • Den vackra, år 1796 byggda kyrkan och dess snäppet yngre separata klockstapel är en fascinerande bit finländsk historia.

Känner du till en vän?

H.P Lovecraft i Ahlainen

När min favoritbläckfisk Söt-Wilhelm gick en förtidig död till mötes styrde jag stäven mot Ahlainen för att bota mitt brustna hjärta. Ett tag såg allt ljusare ut, men mitt förstånd skulle snart sopas bort av kyrkklockorna som ringde i mitt huvud. Men det fanns ju inget klocktorn på den lokala kyrkan. Bara någon pompös uthusbyggnad invid kyrkan. Var det här en förrädisk plan, iscensatt av någon lokal kult? Vansinne och skräck höll på att förinta mig och jag beslöt mig för att fly till Amerika.

H.P. Lovecraft (1890 — 1937)
AMERIKANSK SKRÄCKFÖRFATTARE

H.P. LOVECRAFTS HISTORIER ATT DRA OM AHLAINEN
  • Ta en dramatisk selfie framför klockstapeln.
  • Grunda någon typ av havsrelaterad religion eller kult.
  • Gör rundturen över tre broar och slå upp det stort i sociala medier.
H.P Lovecraft i Ahlainen