Yyteri-infoa tiedonjanoisille

Uimaranta

Yyterin uimaranta kuuluu kansainvälisesti arvostettuun Natura- ja luonnonsuojelualueeseen. Uniikki luonto ja erinomaiset palvelut takaavat tekemistä ja näkemistä ympäri vuoden. Pohjoismaiden upeimmalla hiekkarannalla on pituutta peräti kuusi kilometriä, joten puheet paratiisista eivät ole liioiteltuja. Yyterin matala rantavesi sopii erinomaisesti kaikille, perheen pienimmistä lähtien!

Yyterin uimarantaan sisältyy maa-alueina Porin kaupungin omistama uimaranta-alue, kaksi wc-rakennusta, uimarannan kulkureitit (lankongit), portaat ranta-alueella, uimarannan sisääntuloalueen grillipaikan ja pysäköintialueen kanssa. Yhteensä virkistysaluetta on noin 39 hehtaaria. Yyteri on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

 

Palvelut uintikaudella

Yyterin uintikausi on normaalisti kesäkuusta elokuun loppuun. Uimavalvontaa on 15.6.-15.8.2023 klo 12-18. Uimaveden laatutiedote löytyy uintikaudella uimarannan sisäänkäynnin pukutilan ulkoseinästä. Yyterinsantojentien sisääntulon wc-kontti sekä rannan tuntuman pukeutumis- ja wc-tilat ovat avoinna uintikaudella 15.5.-15.9.

Uimarannan sisääntulon grillipaikka Yyterinsantojentien päässä on käytössä ja puita on saatavilla uintikauden ajan metsä- ja ruohikkopalovaroitukset huomioon ottaen. Varoitusten ollessa voimassa, avotulen tekeminen on kielletty!

Toinen grillauspaikka sijaitsee Munakarin saaren kohdalla Yyterin rannan puolella.

HUOM!

Herrainpäivien ranta (Herrainpäivien ja Karhuluodon välissä) soveltuu auringonottoon ja muuhun rantatekemiseen, mutta uiminen on vaarallista. Merialueella on voimakkaita ja vaarallisia merivirtauksia.

Koiraranta

Koirille on oma rantaosuus osoitteessa Merisatamatie 13. Vierailijoille on parkkipaikkalevennys Porin Sataman rakennusta vastapäätä, tien toisella puolella. Polku rannalle lähtee parkkilevennyksen vierestä. Rannalle voi tulla myös paikallisbussilla 34. Yyterin muut rannat ovat koiravapaata aluetta.

 

Aktiviteetit

Hiekkaa riittää ja luovuudella ei ole rajoja. Yyteri tarjoaa monenmoista ajankulua lapsiperheille ja muille nopsajaloille.

Rannalla olon lisäksi voi pulahtaa Yyterin Virkistyshotellin altaisiin tai poiketa Yyterin näkötornissa ihailemassa maisemia. Aktiviteetteja löytyy myös suppailijoille ja surfareille.

Luonnonhelmassa on mukava tiirailla lintuja tai tilata vaikka veneretki tai purjehdusretki merelle.  Voit myös suunnata esimerkiksi Seikkailupuisto Huikeeseen, jossa erilaisia seikkailuratoja löytyy kaikenlaisille liikkujille: pienille ja suurille, arkajaloille ja hurjapäille. Vuokraa fatbike tai e-fatbike, hypi ja pompi ulkotrampoliinipuistossa tai kokeile golfia, Yyterin alueelta tekeminen ei lopu kesken.

 

Retkeilyreitit ja polut

Yyterin santojen lisäksi voi suunnata Yyterin lietteille, jotka tunnetaan erityisesti kahlaajalintujen suosiosta. Matkaa Yyterin sannoilta lietteille kertyy kolmesta viiteen kilometriin lähtöpaikasta riippuen. Matkaa voi taittaa myös enemmän ja osa reitistä ulottuu aina Selkämeren kansallispuiston alueelle. Reitti on merkattu viitoituksin ja lietteiden alue on katettu pitkospuin. Lietteiden aluetta voit tarkkailla useista reitin varrelle rakennetuista luontolavoista. Yyteristä löytyykin kävijöiden iloksi jopa 15 luontotornia ja retkeilyreittejä voi samota yli 30 kilometrin verran.

Tutustu lisää Yyterin alueeseen ja aktiviteetteihin Kartat-sivulla.

 

Palvelut talvikaudella

Talven riemut ja vauhdin hurman pääsee kokemaan pulkkamäessä! Yyterissä on tarkoin määritelty, missä voi huoletta pulkkailla vahingoittamatta Yyterin herkkää kasvillisuutta. Otathan tämän huomioon! Katso kartasta suositellut alueet pulkkailuun.

Asukasyhdistyksen toimesta talvisin tehdään myös hiihtolatuja, lumitilanteen niin salliessa. Latukartasta näet hiihtoreitit ja latutilanteen. Ajankohtaiset tiedot löydät asukasyhdistyksen Facebook-sivuilta.

Jos nälkä yllättää, tarjoaa Yyteri kaksi erinomaista eväspaikkaa. Yyterin punaisen tuvan grillipaikka vessoineen on avoinna ulkoilijoille erikseen ilmoitetun mukaisesti ja Munakarin nuotiopaikalta on mahtavat näkymät merelle. Tervetuloa ulkoilemaan ja nauttimaan ainutlaatuisesta luontoympäristöstä! Omat eväät mukaan. 

Tule nauttimaan talven riemuista Yyteriin!