Yyteriin on avattu maastopyöräilyyn soveltuva reitti

torstai 20.10.2022

Yyterin retkeilyreitit on viety sähköiseen karttaan ja samalla on kartoitettu myös uusi maastopyöräilyyn soveltuva reitti.

Karttaan voi tutustua täällä. Kyseessä on karttapalvelun ja sovelluksen ensimmäinen versio ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella.

Uusi maastopyöräilyreitti eli Karhuluodon kierros on merkitty sähköiseen karttaan tummanvihreällä viivalla ja maastossa opastetolpissa on tummanvihreä neliö, jossa on valkoisella pyörä- tai nuolisymboli. Samasta kartasta löytyy myös muita pyöräilyyn soveltuvia reittejä, kuten Munakarin kierros ja Santojen lenkki. Reittien väritys ei kuvaa niiden haasteellisuutta. Kaikki Yyterin reitit eivät sovellu pyöräilyyn, joten siksi on haluttu koota pyöräilyyn sopivat reitit yhteen. Pyöräiltävät reitit kuitenkin sopivat myös muuhun ulkoiluun ja retkeilyyn.

– Yyterissä on toki voinut pyöräillä aiemminkin, mutta nyt on kartoitettu uusi reitti nimenomaan pyöräilyyn. Karhuluodon kierros on pituudeltaan noin 10 kilometrin mittainen rengasreitti ja se kulkee vaihtelevassa maastossa pääosin metsäisillä dyyneillä ja neulaspoluilla. Reitti sisältää myös pyöräilyyn soveltuvilla lankongeilla ajoa, lyhyitä hiekalla ajon osuuksia ja koska ollaan Yyterin asuntoalueen tuntumassa, osa reitistä kulkee myös asfaltti- ja sorateitä pitkin. Reitin hiekkaisimmat kohdat saattavat olla haastavia, mutta myös lasten kanssa kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan, kuvailee Yyterin kehittämisestä vastaava erityisasiantuntija Tove Vesterbacka.

Sähköisen kartan saa auki puhelimella ja painaessa paikannusnappulaa, pystyy katsomaan, missä päin reittiä kulkee. Kartasta saa auki myös retkeilyreitit sekä muut reitit. Tarkemmat ohjeet aukeavat kun avaa kartan.

– Yyteri on monin paikoin herkkää luontoaluetta, joten on tärkeää luoda valmiita opastettuja reittejä eri tarkoituksiin. Näin vastuullinen virkistyskäyttö asukkaiden ja matkailijoiden osalta on mahdollista. Reiteillä on useita käyttäjäryhmiä ja esimerkiksi pyöräillessä pitää olla varovainen, ja ottaa muut huomioon, sanoo Vesterbacka.

Karhuluodon kierros kulkee myös golfpolun muovilankonkia pitkin. Tämä osuus tullaan uusimaan syksyn aikana, koska lankonki on paikoin huonossa kunnossa. Lankongilla saa ajaa, mutta varovaisuutta on hyvä noudattaa ja huomioida, että reitti on hetkellisesti pois käytöstä syksyn aikana. Reitillä on myös tienylityksiä ja näistä on tulossa opasteet vasta keväällä.

– Karhuluodon kierros on käytössä vain sulan maan aikaan, sillä osa reitistä on hiihtolatua, joten nyt kannattaa lähteä nauttimaan tästä mahdollisuudesta, kehottaa Vesterbacka.