Yyterinniemen retkeilyreitit

  • Yyterin lietteet, kuva Ilkka Valli Ympäristönsuunnittelu Oy

Uusin luontoreitti yhdistää Yyterin ainutlaatuiset luontokohteet, Yyterin santojen Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen sekä lietteiden linnustoltaan arvokkaan maankohoamisrannan.

Yyterin sannat
Yyterin sannat on yksi Suomen ainoista aktiivisista dyynialueista. Erityisen arvokkaan Yyterin dyynialueesta tekee erilaisten dyynityyppien kehityssarja. Kehitys saa alkunsa rantaviivasta, jonka läheisyyteen syntyy uusia dyynejä maankohoamisen sekä aallokon rantaan tuomasta ja tuulen kuljettamasta hiekasta. Lue lisää suojelluista dyyniluontotyypeistä ja dyynikunnostuksista. Yyterin sannoilla kiertää 5,3 kilometrin mittainen Santojen lenkki.
 
Yyterin lietteet
Dyynialueen eteläisenä jatkona on Yyterin lietteinä tunnettu alue, jonka linnustolliset arvot hakevat vertaistaan. Pesimäalueena lietteet ovat erityisesti kahlaajien suosiossa. Lietteet toimivat myös erinomaisena paikkana arktisten lajien muuton, yhden lintumaailman hienoimmista tapahtumista, seuraamiseen. Muuttomatkalla olevat linnut pysähtyvät lietteille ruokailemaan ja lepäämään, jolloin niitä on helppo tarkkailla. Toisinaan lintuja on tuhatmäärin. 
 
Lietteiden reitti
Matkaa Yyterin sannoilta lietteille kertyy kolmesta viiteen kilometriin lähtöpaikasta riippuen. Matkaa voi taittaa myös enemmän ja osa reitistä ulottuu aina Selkämeren kansallispuiston alueelle. Reitti on merkattu viitoituksin ja lietteiden alue on katettu pitkospuin. Lietteiden aluetta voit tarkkailla useista reitin varrelle rakennetuista luontolavoista.

Yyterinniemen retkeilyreitteihin kuuluu myös lukuisia muita lyhyempiä reittejä.

Voit tutustua reittiin myös Ulkoile Porissa -karttasovelluksella, joka toimii paikannuksen avulla myös mobiililaitteissa. Tarinakartta tarjoaa tietoa yhdistämällä kuvaa, tekstiä sekä reittitietoja. Voit lähteä seikkailemaan vaikka kännykän kanssa ja nähdä oman sijaintisi tarinakartalla.

Miten saapua Yyterin lietteiden reitille autolla?

Tapa 1)
Yyterin reitille voi lähteä vaikka siten, että jättää auton Top Camping Yyterin ja Yyterin Laguunin jälkeen tulevalle parkkipaikalle Yyterinsantojentien ja Kortejärventien risteyksessä. Eli samalle parkkipaikalle kuin mihin jättäisit autosi, kun tulet uimaan.
 
Tapa 2)
Toinen tapa on lähteä reissuun Huhtalanraitilta ja jättää auto parkkiin Langouran esteettömän luontolavan parkkipaikalle, merkitse navigaattoriin osoitteeksi: Huhtalanraitti 206, Pori.

Huom! Tapoja lähteä kiertämään reittiä on useampia, tässä esiteltynä muutama helppo tapa saapua autolla.
 
Lisätietoja Yyterin luontoreitistä Ympäristöviraston sivuilta.
Tulostettava kartta Yyterin reitistä.
Suora linkki PoriStoryn Meri-Porin luontokohteisiin.
Yyteri, satakuntalaista luontoa parhaimmillaan -esite. 2015. (PDF, 2,07 Mt)

Harrasta ja ulkoile

Ahlaisten luontokohteet
Ahlainen tarjoaa kauniit maisemat luonnossa viihtyvälle. Natura-alueilla ja retkeilyreiteillä pääsee retkeilemään kauniissa luonnonoloissa.
Angry Birds -leikkipuisto
Top Camping Yyterin leirintäalueella sijaitsee vihaisten lintujen ja hilpeiden possujen Angry Birds -leikkialue, joka tarjoaa puuhaa perheen pienimmille. Alueelle on vapaa pääsy leirintäalueen aukioloaikoina.
Anttooran lomakylä
Lomakylä sijaitsee Anttoorassa meren rannalla. Lomailijoiden käytössä on kuusi huvilarakennusta ympäri vuoden. Alueella on uimaranta, lentopallokenttä, grillikota, 3 rantasaunaa aivan meren rannalla, venelaiturit ja internetyhteys.
Beachfutis & beach volley
Hiekkarannalla ei tarvitse vain löhöillä! Pääset nauttimaan urheilullisemmasta auringonotosta, kun pakkaat mukaasi jalkapallon tai lentopallon.
Frisbeegolf
Ota frisbeet mukaan Yyterin lomallesi ja nauti urheilusta dyynien lomassa! Yyterin frisbeegolf-rata sijaitsee hiekkarannan välittömässä läheisyydessä, dyynien takana. Haastetta 11-väyläiselle radalle tuovat suuret korkeuserot.
Green Crew Viherranta
Vihreä aika luonnon äärellä tekee ihmeitä kenelle tahansa! Green Crew Viherranta tuottaa erilaisia luonto- ja meriretkipalveluita, jotka antavat merkityksellisiä hetkiä luonnon kanssa.
Hevospankin harrastetalli
Hevospankin harrastetalli on erikoistunut western-ratsastukseen aivan Yyterin dyynien kupeessa. Harrastetalli tarjoaa mukavaa puuhastelua hevosten parissa.
Inkun aalloilla
Inkun aalloilla järjestää turvallisia luontoelämyksiä Satakunnassa ja Selkämeren kansallispuistossa kaikkina vuodenaikoina.  Inkun aaltojen retket sopivat erilaisille ryhmille ja esim. tyky-päivien ohjelmaksi.
JST-Elämyspalvelut
"Meillä ei ehkä kaikki ole mahdollista, mutta mikään ei ole mahdotonta." JST-Elämyspalvelut on tarjonnut unohtumattomia kokemuksia jo vuodesta 2005.
Kala-Tommi
Kala-Tommi järjestää kuljetuksia ja opastettuja retkiä tunnetulle Säpin majakalle.
Luontotornit
Porin Yyterinniemi on kansainvälisesti arvokas luontotyyppikokonaisuus, joka on tunnettu runsaasta linnustostaan. Porin rannikon luontoon ja parhaisiin lintuvesiin voi tutustua lukuisista luontotorneista, jotka kaikki sijaitsevat Meri-Porissa.
Meri-Porin uimahalli
Uimisen riemuja säällä kuin säällä! Uimahallissa 25-metrinen allas, opetusallas, kahluuallas sekä vesiliukumäki. Lisäksi ohjattua vesiliikuntaa ja kuntosalitoimintaa. Uimahallin tekniset tiedot:
Ohjelmamestarit
Porin Ohjelmamestarit Oy on vuonna 1997 perustettu ohjelma- ja tapahtumapalveluyritys. Yrityksen punainen lanka on, että asiakas saa kaiken tapahtumaansa yhdestä numerosta.
Ratsastuskoulu Kyläkorpi
Ratsastuskoulu Kyläkorpi on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu, jossa asustaa onnellisia ja ystävällisiä hevosia.
Seikkailupuisto Huikee
Seikkailupuisto Huikee on köysirata, joka koostuu eri vaikeustasoisista radoista ja antaa haastetta sekä lapsille että aikuisille. Huikee avataan keväällä 2017 Yyteri Beach -lomakeskuksen yhteyteen.
Selkämeren veneretket
Selkämeren veneretket toteuttaa asiakkaiden toivomusten mukaan räätälöityjä retkiä Selkämeren rannikolla.
Veneile ja melo Ahlaisissa
Eteläjoki Ahlaisten Rantakaupungin edustalla virtaa Eteläjoki, joka haarautuu ennen merta Ahlaisten- ja Kristiskerinjoiksi. Kristiskerinjokea pitkin mereltä pääsee veneellä Ahlaisten Kylänrantaan.
Vesiliukumäki
Vauhtia ja korkeutta rantalomaan! Aurinkokeisari on tuonut Yyterin viihdykkeet lähelle rantaa. Dyynien takana on pitkä vesiliukumäki. Laitteet ovat auki lomakaudella päivittäin, tarkista tarkemmat aukioloajat Facebookista.
Yyteri Golf Links
Yyteri Golfin golfkenttä sijaitseen maankuulujen Yyterin rantojen kupeessa. Kenttä on toteutettu pitkälti maaston ehdoilla, useat vesiesteet ja rantadyynit luovat maisemiltaan vaihtelevan kentän.
Yyterin koiraranta
Mäntyluodon ja Karhuluodon väliseltä rannalta on osoitettu 450 metrin pituinen alue koirien ulkoilutukseen. Alueella saa pitää koiria irti. Tällä rannalla viihtyvät kaikki perheen lemmikeistä alkaen.
Yyterin Kylpylä Merenneito ja kuntosali
Olitpa sitten perhelomalla tai kokousmatkalla, Kylpylä Merenneidossa vietetty aika on rentoutumista parhaimmillaan! Lämpimän veden, hierovien putousten, porealtaan ja turkkilaisen tai suomalaisen saunan yhdistelmä virkistää niin mieltä kuin kehoakin.
Yyterin Ratsastuskeskus
Yyterin Ratsastuskeskus on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu.
Yyterin Surfkeskus
Suomen Purjelautaliiton oma kotiranta sijaitsee Yyterinlahdella, jonka turvallista ja matalaa ranta-aluetta voi kehua häpeämättä Suomessa ja ulkomailla.
Yyterin lietteet, kuva Ilkka Valli Ympäristönsuunnittelu Oy
Yyterinniemen retkeilyreitit
Uusin luontoreitti yhdistää Yyterin ainutlaatuiset luontokohteet, Yyterin santojen Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen sekä lietteiden linnustoltaan arvokkaan maankohoamisrannan.